Burčák je pro nás tolik oblíbený a tak typický perlivý a sladký nápoj, vyráběný z hroznů. K dostání je jen v době sklizně vinných hroznů, proto je dostupný jen omezenou dobu. Co o něm víme a jak se vyrábí?  

Co je to burčák?

Burčák je náš tradiční vinný nápoj, který je k dostání pouze v omezenou roční dobu a to v období sklizně vinných hroznů. Fenomén tohoto nápoje dosáhl obrovského rozměru, proto bylo prosazeno nazývat výrazem “burčák” pouze ten produkt, který je vyrobený z čerstvých letošních hroznů vypěstovaných pouze na území České republiky. Vše ostatní a dovážené je nutné označovat jako částečně zkvašený vinný mošt. 

Protože se jedná o sezónní záležitost, burčák můžeme ochutnat v období od konce srpna do začátku listopadu a to jak bílý tak červený. Burčák se u nás vyrábí hned z několika různých odrůd. Můžete ochutnat burčák například Muškátu, Veltlínu, Vlašáku nebo Svatovavřineckého.

Burčák s výhledem na krásný Mikulov

Jak se vyrábí burčák, kvašení a složení

Burčák je vylisovaný vinný mošt, který se nechá několik dní kvasit na mírně alkoholický sladký nápoj. Během kvašení se postupně poměr alkoholu na úkor množství cukru, a to až do fáze varu. Je to chvíle, která trvá jen několik hodin a nabízí nápoj s nejlepším poměrem mezi cukry, alkoholem a dalšími látkami, které jsou v něm obsaženy. Na tento okamžik jsou vinaři ochotni čekat i dlouho do noci. Potom už se burčák láme a začne převládat alkohol. Kvašení samozřejmě pokračuje i dále a i se zásahy zkušeného vinaře se upravuje, až se dostane do fáze, kdy vzniká mladé víno.

Druhy burčáku

Burčák může mít hned několik stádií kvašení. A v každém z nich má své příznivce. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu dosažen cukr, alkohol i aktivní část kvašení, vydrží vinaři čekat i dlouho do noci. Burčák v sobě obsahuje velké množství vitaminů a dalších složek, jako je přírodní cukr, příjemnou kyselinku, a kvasinky rodu Sacharomyces. 

Burčák si také oblíbili v sousedním Rakousku. Jinde ho v podstatě neznají. Jde o moravskou specialitu. A ti, kteří jej konzumují, se dostávají, jak už název napovídá, do přirozené bujarosti, euforie a lehké mysli, což v naší dnešní době pomáhá zahánět „chmury z čela“.

Existuje hned několik druhů burčáku. Nejpopulárnějším je bílý burčák. Ten se vyrábí v určitých stádiích kvašení, které si nyní představíme podrobněji. 

Sladký

Převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.

Ve varu

Maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.

Po zlomení

Zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.

Mydliňák

Chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.

Mladé víno

Téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.

Červený burčák

Samostatnou kapitolou je pak červený burčák. Jde o mošt, kvasící s rmutem modrých hroznů na červené víno. Rozdělení je stejné jako u bílého burčáku, ale zůstává až do vylisování na matolinách. 

Jak poznat kvalitní burčák?

Stejně tak jako dobré víno, poznáme i kvalitní burčák už na první pohled. Správně vyrobený a dobře skladovaný burčák má dobře pozorovatelné perličky, uvolňujícího oxidu uhličitého. Burčák od zkušeného a poctivého vinaře je od počátku kvašení znatelně cítit po použité odrůdě, má svěží chuť i vůni. Pokud je burčák mírně cítit po droždí, není to na závadu, je to důkaz činnosti kvasinek. Burčák nesmí být příliš kalný. Žádoucí je okrová barva a mírně nahnědlé tóny. 

Jak chutná burčák?

Kvalitní burčák je jemně perlivý, sladký, mírně alkoholický vinný nápoj. Ani chuť droždí není u burčáku na závadu. 

intenzivní vůně

Vůně burčáku je svěží a sladká. 

Jaké má burčák pozitivní účinky na tělo

Burčáku by měl každý z nás vypít každoročně tolik, kolik litrů krve má v žilách. Díky vysokému obsahu vitaminů a vinného cukru je pro naše zdraví velmi prospěšný. Pozor na to, může mít silně projímavé účinky. 

Jaký má burčák obsah alkoholu?

Burčák má malý obsah alkoholu, pohybující se v rozmezí od 2 do 7 %. Podíl alkoholu se odvíjí podle stáří burčáku – čím mladší, tím méně alkoholu obsahuje a tím více sladký je.

Kdy koupit burčák

Burčák je první produkt vyrobený z letošních vinných hroznů. V prodeji je přibližně od půlky srpna do začátku listopadu. 

Kde kupovat burčák

Burčák doporučujeme kupovat u svých oblíbených vinařů a ve vinotékách. 

Jak dlouho vydrží burčák a kde ho skladovat

Burčák stále vytváří kysličník uhličitý, proto u plastové láhve musíte mít připravené propíchnuté víčko, aby mohl plyn unikat. Skladujeme jej v lednici, kde se chladem kvašení zpomalí. Nejlepší chuť a aroma má mírně zteplalý. 

Jak vyrobit domácí burčák 

Vyrobit si svůj vlastní burčák není vůbec složitou záležitostí. Nepotřebujete k tomu žádné stroje, ani zvláštní vinařské schopnosti. Stačí postupovat podle jednoduchého návodu a za čtrnáct dní se dočkáte svého vlastního dobrého burčáku: 

Posbírejte hrozny v době, kdy jsou zralé a dostatečně sladké.

  • Oddělte bobule od stopek, pomačkejte a nechte 2-5 hodin odležet.
  • Vylisujte co největší množství šťávy.
  • Na 10 l vylisovaného moštu přidejte 0,5 kg cukru krystal. 
  • Oslazený mošt nalijte do čisté nádoby a zhruba 1/3 nádoby nechte prázdnou kvůli prostoru pro kvašení. 
  • Burčák nechte kvasit při teplotě 15-25 °C. Pokud kvašení neprobíhá, dejte nádobu do teplejší místnosti.
  • Na otvor nádoby položte plátek tvrdého papíru. Nepoužívejte zátku! 
  • Jakmile burčák začne šumět, několikrát denně jej degustujte a při optimální chuti můžete začít konzumovat. 

Podobné příspěvky