Známe červené, bílé a růžové víno. Slyšeli jste však už někdy o oranžovém vínu? Pojďme si ho představit a dozvědět se o něm něco více.

Co je to oranžové víno

Ve vinotékách i v obchodech jste se jistě setkali s červeným, bílým i růžovým vínem. Ale slyšeli jste někdy o oranžových vínech? Tento tip je poměrně nový fenomén, často spojovaný s autentickými a přírodními víny. Co jsou oranžová vína a jak probíhá postup výroby?  Pojďme se na to podívat podrobněji.

Oranžové víno se pomalu ale jistě začíná dostávat i na náš trh. Je proto na místě, abychom si k němu řekli nějaké informace a zjistili, na co si při výběru dát pozor. Ačkoliv někdo může namítat, že jde pouze o marketingový tah, podobně jako tomu bylo u vín růžových, toto tvrzení je z pohledu na specifickou výrobu oranžového vína zcela mylné.

Ačkoliv bychom mohli z názvu odvodit, že se barvou jedná skutečně o oranžové víno, není tomu tak. Zbarvení jednotlivých vín se pohybuje přes jantarově žlutou, po zlatou, až měděnou právě k odstínům oranžové. A jaká je typická chuť oranžových vín? Jedná se o vína se silným buketem, ve kterém můžete cítit chuť koření a bylin. Odráží se zde aroma oříšků a ovoce.

Rozdíl mezi rose a oranžovým vínem

Někdy můžeme slyšet, že oranžové víno je novodobé rosé. S nadsázkou můžeme říci, že oranžová vína jsou přesným opakem vín růžových. Proč?

 1. rosé se vyrábí z modrých hroznů, oranžové z bílých

2. rosé leží na svých slupkách jen několik hodin, macerace oranžových vín trvá měsíce. Tato metoda je také běžná u výroby červených vín.

Zajímavostí je, že ačkoliv oranžové víno leží na svých slupkách, ty mu nedávají pouze barvu, ale také plnější tělo a obvykle i třísloviny. Jednoduše řečeno, čím déle leží oranžové víno na slupkách, tím plnější buket i barvu získá.

Historie oranžového vína

Možná jste o oranžovém víně slyšeli teprve nedávno a je to způsobeno tím, že se v ostatních zemích stal fenoménem teprve nedávno a na český trh se teprve pozvolna dostává. Nicméně z hlediska historie nejde o žádnou novinku. Poprvé se objevilo na území dnešní Gruzie a to dost možná před více jak 6 000 lety. A díky své narůstající popularitě se teď vyrábí v Itálii, Austrálii, Slovinsku, Jižní Africe a pár jich najdete také u nás na Moravě.

Výroba

První oranžová vína byla vyráběna v nádržích zvaných Qvevri. Šlo o nádrže používané pro fermentaci vína. Archeologické nálezy se datují až do roku 6 000 př. n. l. Jak si nádrže Qvevri představit? Jako jílovité nádoby umístěné v zemi. Vyráběné byly z hlíny ve velikostech s objemem mezi 200 – 2000 litrů. Nutno říci, že ještě před zakopáním do země se vnější plášť nanášel vápenitou hlínou tak, aby se zvýšily antibakteriální účinky. Vnitřek se naopak ošetřoval škrábáním speciálním nástrojem z třešňové kůry a vytíral se včelím voskem, který taktéž působil antibakteriálně. S troškou nadsázky by se dalo říct, že je kvevri historickým starověkým vinifikátorem, který po naplnění rmutem vytvoří bez většího zásahu víno. Ke konzumaci je víno přichystané cca za 6 měsíců. Umístěním nádob do země přirozeně udržují fermentující víno v konzistentní teplotě. Pro výrobu se využívá odrůda Rkatsiteli, která je právě známá pro svou výraznou červeno-oranžovou barvu.

Staré nádoby na oranžové víno v Gruzii

 A jak se vyrábí oranžová vína v současnosti? Pro jejich výrobu se používají hrozny bílého vína. Základem je však dlouhá macerace hroznů. Oproti bílým vínům, kde před lisováním probíhá pouze krátká macerace čítající pouze uložení vína na slupky po dobu několika hodin, u oranžových vín vyráběných klasickou metodou jde i o několik měsíců.

Pozor na padělky! Dnešní podoba oranžových vín často připomíná svou chutí vína bílá. Některá oranžová vína jsou chuťově velmi podobná bílým vínům. Může za to evropská poptávka po něčem novém, “neznámém.” Vinaři tak vyrábějí oranžová vína podle jiných postupů, většinou tak, že jej macerují déle než standardní bílé tak, aby dostalo žádoucí sytější barvu. Každopádně se nedá mluvit o tom, že se jedná o pravé oranžové víno, vyráběné klasickou metodou několikaměsíční macerace bez následné filtrace a krášlení. Tato metoda nabízí odlišné víno, chuťově dobré, ale pokud chcete ochutnat pravá oranžová vína, vyrobena pravým způsobem, musíte vybírat z vhodných vinařství.

Původ a významní producenti

Jak už jsme si řekli výše, původ oranžového vína můžeme hledat v Gruzii, konkrétně pak ve východní v oblasti Kacheti. Na žádost Gruzínců byla dokonce v roce 2013 nádoba zvaná  Qvevri ve kterém víno zraje, zapsána do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO.

Jedním z nejvýznamnějších producentů oranžových vín je Josko Gravner. Pozor u tohoto vinaře na původ. Ten nepochází z Gruzie, ale z Gorizie, která leží v italské Friuli, v těsné blízkosti se Slovinskými hranicemi. Tento vinař je proslulý svými neortodoxními metodami a přístupy, které kombinuje s tisíciletými poznatky gruzínských vinařů ze zmiňované oblasti Kacheti.

Dalším známým vinařem oranžových vín je Gavin Robertson. Ten o svých znalostech vína přednáší o vinařství Niagara College v USA. Znalosti čerpá ze svých vlastních zkušeností výroby oranžového vína z odrůdy Sauvignon blanc, jejíž hrozny před macerací odstopkovává (při výrobě oranžového vína se často stopky nechávají nebo jen vybrané, protože dávají vínu rozličná aromata).

Nejčastější otázky

Jak oranžové víno chutná?

Oranžové víno patří mezi ta vína, které nelze k ničemu přiblížit. Někomu může svou chutí připomínat dokonce cider. Možná je to trochu extrémní přirovnání. Trochu reálnější popis chuti oranžového vína je od chutě medu po jablka, pomerančovou kůru, lískové oříšky. Buket someliéři přirovnávají k výraznějšímu a komplexnějšímu bílému vínu. Jako každé víno, i oranžové je nepopsatelné v jedné větě. Vždy záleží na odrůdě a něčemu, čemu u nás doma rádi říkáme rukopis vinaře.

Čím je však oranžové víno odlišné od jiných, je proces výroby. Ten většinou vyžaduje méně siřičitanů a někdy dokonce žádné kvasinky, což takovým vínům dává suchou, oříškovou a výraznější chuť.

Vyrábí oranžové víno někdo v ČR?

Oranžové víno je hitem posledních zhruba šesti let. Technologie výroby se shoduje s technologií výroby červeného vína, ale je vyrobena z bílých hroznů. S výrobou obou typů vín mají čeští vinaři bohaté zkušenosti, proto stále více vinařů v různých regionech jej začíná vyrábět.

K čemu se oranžové víno hodí?

Oranžové víno se hodí podávat k výraznějším pokrmům, perfektně se proto bude hodit ke steaku, červenému masu i tuňáku. Výborné je v kombinaci s indickou, marockou nebo korejskou kuchyní.

Podobné příspěvky