Chtěli byste ochutnat něco netradičního, originálního, zkrátka něco s historií? Ochutnejte pravé portské. Je to víno, které je nejen v chuti, ale také v konzistenci i obsahem alkoholu úplně rozličné od běžných typů vín. Co je vlastně portské víno a jakou má historii?

Co je portské víno

Pravé portské víno pochází z Portugalska. Vinné révy rostou v severní provincii Portugalska, kolem tamní řeky Duoro. Tato lokalita se nachází asi 80 km od města Porto, podle něhož také dle jedné z teorií mohlo získat svůj název. 

Pro tuto oblast je typické suché a slunečné klima během léta a deštivé zimy. Jedinečné přírodní podmínky mají zásadní vliv na kvalitu hroznů, ze kterých se portské vyrábí. Zdejší vinice jsou umístěny na svazích hlubokých údolí. Unikátní region byl dokonce zapsán na seznam UNESCO

U portského vína můžeme na etiketě najít hned několik názvů, jako Porto, případně Oporto či Vinho do Porto. V angličtině se víno označuje jako Port nebo Port Wine. Všechny tyto názvy jsou správné a značí pravé portské víno.

Pravá portská vína pochází výhradně z této oblasti. Na etiketě proto vždy hledejte oblast sklizně a výroby. Abyste měli opravdovou jistotu, že nekupujete pouze náhražky portského, vždy kupujte láhve ošetřené etiketou (kolkem) přes korkový špunt.

Portské víno se svou cenou může vyšplhat opravdu hodně vysoko. Aby ne. Platíte za neskutečně plnou a lahodnou chuť, vytříbené aroma a trochu toho luxusu. O tom, že jde o skutečný klenot mezi víny, se zmínil jednou také slavný anglický esejista, kritik a jazykovědec, Samuel Johnson. Ten jednou prohlásil něco jako: „Klaret je nápoj pro chlapce, ale portské je pro opravdové muže.“ 

Historie portského vína

Co vás možná překvapí je fakt, že historie portského není až tak dlouhá. Za jeho objevením stojí tak trochu náhoda. Ostatně jak to u většiny alkoholických nápojů bývá, že? První zmínky o portském se tradují již z doby 1. století před Kristem. Ale až během 16. století byla vína z oblasti Douro velmi ceněna. Samotné označení „portské víno“ však pochází až z roku 1675. 

Jak jsme k portskému vlastně přišli? Zrovna tou dobou zuřila válka mezi Francií a Anglií. Angličané si tak nemohli dopřávat svá oblíbená francouzská vína. V roce 1703 se proto rozhodli, že s Portugalci uzavřou jakousi mezinárodní smlouvu Methuen Treaty, která umožnila portugalským obchodníkům dovážet do Anglie víno s velmi nízkým clem. Tahle zpráva byla pro Angličany doslova spásou, ale jen do doby, než přišly na ostrov první várky sudů s vínem. Víno vlivem dlouhé cesty zkvasilo. Aby tomu obchodníci s vínem předešli, začali víno tzv. fortifikovat (dolihovávat), a tak dali vzniknout portskému vínu tak, jak ho známe dnes. Aromatická vína z povodí řeky Duoro si anglická šlechta doslova zamilovala a sláva portského se začala šířit do celého světa.

Pokud hledáte kvalitní víno doporučujeme se podívat na naše srovnání – nejlepší portské víno, kde si představíme 5 za nás nejlepších lahví portského vína.

Jak se vyrábí portské víno?

Každé víno potřebuje péči. O tom vědí všichni vinaři své. A tak není výjimkou, že speciální péči potřebuje i tak vyhlášené víno, jako je portské. Pro výrobu tohoto vína se smí používat pouze vypěstované a zpracované v oblasti údolí řeky Douro. Jedná se o 48 různých odrůd z více než 100, které se v této oblasti pěstují. 

Většina hroznů jsou modré odrůdy. Sběr hroznů probíhá ručně. Zpracování hroznů se děje tradičními metodami. Hrozny se sešlapávají za využití lidské síly v sudech. Z hroznů se nejprve vylisuje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Již po jednom až dvou dnech je kvašení zhruba ve své polovině a mošt má kolem 8% alkoholu a 40 – 60 g nezkvašeného cukru. 

V této chvíli se mošt přečerpává do sudů s vinnou pálenkou, obsahující neuvěřitelných 70% neutrálního alkoholu. Vinná pálenka okamžitě zastavuje proces kvašení. Nezkvašený cukr tak zůstane ve víně a zároveň se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 – 22 %. Před samotným nalahvováním víno dozrává v dubových sudech. Sudy se používají ty, ve kterých před tím kvasilo červené víno. Podle doby zrání se pak od sebe odlišují jednotlivá vína.

Nejkvalitnější portské víno zraje několik let v dřevěných sudech

Druhy portského vína

Portské víno má tři základní druhy. Jedná se o typ ruby a tawny. Bílé nese označení Bianco. Běžně se s nimi setkáte i v obchodech. 

Tawny portské

dozrává v malých dubových sudech, a to po dobu 6 let. Má mahagonovou barvu. V sudech je vystavováno pozvolné oxidaci a odpařování. Díky vystavení kyslíku víno získává svou typickou kořeněnou, ořechovou chuť a dozrává do zlatohnědé barvy. Portsk tawny se po otevření doporučuje rychle vypít, protože snadno oxidují.

Ruby portské

se naopak nechává zrát ve velkokapacitních dřevěných sudech, případně se používají nerezové nádrže. Zrají pouze 4 roky. Toto víno je tmavě rubínové a džemově sladké. Po fermentaci se uchovává v nerezových nádržích, aby nemohlo docházet k jeho oxidaci, a aby si udrželo svou krásnou sytě červenou barvu. Jedná se o nejrozšířenější druh portského vína.

Branco portské

je “bílé” portské víno. To bývá oproti svým červeným sourozencům o něco levnější. Podává se typicky jako vychlazený aperitiv nebo coby součást míchaných drinků. Podobně jako typ Tawny zraje toto “bílé” portské v dřevěných sudech. Ty starší proto mohou časem tmavnout.

Za nejkvalitnější portské je považováno to, které se označuje jako vintage. Jedná se o jednoročníkové víno typu ruby. Pokud chcete investovat do vína určeného k archivaci, vintage je tou správnou volbou. V lahvích totiž dál zraje a nabývá na kvalitě i na hodnotě. Uvádí se, že optimální zralosti dosahuje teprve po 20 až 30 letech.

Jak poznat originální portské víno?

Abyste ochutnali opravdu pravé portské, stačí vybrat láhev, která má na hrdle kulatou samolepku „Selo de Garantia“. V České republice je to klasický kole. Na okrajích tohoto kolku naleznete nápisy „VINHO DO PORTO“, „GARANTIA” a mezi nimi i číslo šarže, která je zapsaná v IVDP, což je Institut portského vína z Douro. Takto označené víno vám dává stoprocentní jistotu, že se jedná o pravé portské. Žádné jiné druhy vín na světě nemohou tuto známku užívat.

Portské víno, jak název napovídá je vlajková loď Portugalska

K čemu se nejvíce hodí portské víno a jeho využití v gastronomii. 

Mnohdy se mezi lidmi traduje, že pravé portské se hodí zkrátka ke všemu. Je zkrátka považováno za to nejlepší víno na trhu. Svou kvalitou a chutí se jednoznačně hodí k těm nejvýznamnějším událostem. Pokud si však chcete portské vychutnat s přáteli nebo partnerem jen tak, pro zpříjemnění večera, doporučujeme jej například konzumovat s jídlem. Různá portská vína se totiž kombinují s různým typem jídel a vězte, že často jde o na první pohled nezvyklé kombinace.

Portské zvané Ruby doporučujeme konzumovat s jablečným koláčem, tvarohovým dortíkem a prakticky s jakýmkoliv typem kvalitní čokolády.

Portské zvané Tawny je světlejší než ruby, je sušší a pokud jde o pokrmy, ke kterým se hodí, pak je mnohem univerzálnější. Hodí se ke sladkému i k masu. Tawny si vylepšíte spolu s mandlovým dortem, crème brûlée, hořkou čokoládou s mandlemi, sušeným ovocem, ale také s vybranými typy sýrů.

Jak se podává portské víno?

Abyste si opravdu vychutnali všechny vlastnosti portského vína, pak je nutné dodržet určitá kritéria. Mezi nejdůležitější kritérium je samozřejmě teplota, správná sklenice a odstranění případného sedimentu.

Pro odstranění sedimentu doporučujeme pořídit sítko, trychtýřek a vhodnou karafu na víno. Tento set je nezbytný pro odstranění sedimentu, který je obsažený ve víně typu Vintage. 

Ideální teplota

Teplota je klíčem k úspěchu pro uvolnění vůně a chuti. Obecně platí, že portská vína bychom neměli pít teplé, protože v chuti převládne alkohol na úkor buketu vína. U bílého portského bychom neměli překročit teplotu podávání 8-14 °C. Zatímco u staršího červeného je vhodné teplotní rozmezí mezi 17-18 °C.

  • Bílé portské 8 – 14  °C
  • Červené portské 17-18 °C

Speciální skleničky na portské víno

Pro portská vína se používají speciální skleničky, připomínající tulipánový květ. Šíře sklenic na portské se pohybují na pomezí sklenice na bílé a červené víno. Pokud vám záleží na správném servírování, investice do sklenic na portské je trefou do černého. 

Podobné příspěvky