Rubriky
O víně

Co je Prosecco?

Prosecco se v posledních letech těší velké oblibě. Jedná se o šumivé víno ze severovýchodní Itálie, konkrétně z regionu Veneto.

To nejlepší prosecco pak pochází ze srdce regionu – z oblasti Conegliano Valdobbiadene poblíž Trevisa.

Kvalitní prosecco za férovou cenu koupíte v e-shopu Alkohol.cz

Prosecco druhy

Dnes jsou k sehnání Prosecca pro každou příležitost – od vína k posezení s přáteli, až po ta nejlahodnější vhodná ke speciálním chvílím.

Se stoupající poptávkou se vinaři snaží nabídnout to nejlepší a neustále experimentují a vylepšují technologie výroby.

Výsledkem je lepší perlivost, nižší obsah cukru i odraz viniční oblasti, kvality a stylu v každé láhvi.

Sklenice na prosecco Crystalex, zdroj: SklenenyShop.cz

Prosecco se rozděluje podle 3 základních kritérií:

Prosecco podle zbytkového cukru

Stejně jako jiná vína, i Prosecco se dělí dle zbytkového cukru. Tato hodnota rozhodně není známkou kvality a výborná vína najdeme ve všech skupinách.

  • Brut: 0–12 g/l: nejsušší verze s výraznými tóny citrusových plodů a květin. Chuť je intenzivní, ovocnější se znatelnou kyselinkou.
  • Extra Dry: 12–17 g/l: nejtradičnější, velmi svěží Přestože překlad z angličtiny znamená extra suchý, víno je ve skutečnosti sladší. Chuť je jemnější s výraznými ovocnými tóny a lehkým náznakem citrusů a květin.
  • Dry: 17–32 g/l: méně obvyklá a velmi sladká verze. Chuť je kulatá a perlení jemné. Nabízí tóny zralého ovoce a květin.
  • Demi-sec: 32–50 g/l: nejsladší Prosecco, které najdeme pouze u skupiny vín označených známkou DOC.

Čtěte také: Co je Portské víno?

Prosecco podle perlení

  • Spumante bychom do češtiny přeložili jako šumivé víno. Jeho perlivost je 5 barů a poslouží jako skvělá náhrada francouzského šampaňského.
  • Frizzanteperlivé víno, má nižší stupeň perlení (1-2,5 barů) a bývá levnější, než Prosecco Spumante.
  • Tranquillo je tiché Přestože tento typ není obvyklý, určitě stojí za vyzkoušení.
  • Prosecco Col Fondo je víno typu pétillant naturel (pét-nat), neboli přírodně perlivého vína. Stupeň perlení je nižší, jako u Frizzante. Víno je kvašené v láhvích a má typickou sedlinu a zákal.
Cinzano Prosecco v e-shopu Alkohol.cz

Prosecco podle oblasti

Posledním kritériem pro rozlišení druhů Prosecca je oblast, odkud pochází. K rozlišení slouží známky původu:

  • Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata), kam spadá Prosecco z 9 provincií v regionu Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Označení má navíc 2 podskupiny – DOC Treviso DOC Trieste.
  • Prosecco DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) je známka, která označuje vína ze 2 oblastí: území mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso a území poblíž města Asolo. Vína jsou označená jako Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG nebo Asolo Prosecco Superiore DOCG.

Speciální termíny – víte, co znamenají?

Prosecco Mionetto

Prosecco Mionetto je nejznámější značkou Prosecca ve světě. Za 130 let své existence se stalo hlavním představitelem vinařské oblasti a největším vývozcem prosecca do celého světa.

Prosecco Martini

Prosecco Martini je, stejně jako Mionetto, označení firmy vyrábějící Prosecco. Toto spumante je cuvée typické odrůdy Glera s Chardonnay a Rulandským modrým.

Prosecco Martini v e-shopu Alkohol.cz

Prosecco Treviso

Prosecco Treviso, oficiálně tedy Prosecco DOC Treviso, pochází z vinic oblasti kolem provincie Treviso. Spolu s vinaři z oblasti Trieste jsou jedinými, kteří mohou přidávat název oblasti do známky na vinětě.

Glera

Glera je odrůda hroznů, ze kterých se Prosecco vyrábí. Dříve se pro odrůdu používal zároveň název Prosecco, ale v roce 2009 byl uzákoněn jednotný název pro hrozny – glera a pro víno z nich vyrobené (min 85 %) v dané oblasti – Prosecco.

Australské Prosecco

Australské Prosecco je název používaný pro vína z hroznů glera pěstovaných v Austrálii. Odrůda se zde pěstuje dlouhou dobu a vinaři vedou spor, zda mohou název Prosecco nadále používat.

K čemu pít Prosecco?

Prosecco se hodí téměř ke každé příležitosti. Můžete si ho dát samotné nebo v drinku už při brunchi a skončit s ním až u večerního posezení. Různé druhy se více či méně hodí k jednotlivým příležitostem i jídlům.

Nejsušší Prosecco Brut jemnou perlivostí a citrusovými tóny skvěle doplní předkrmy, risotta a těstoviny. Je zvláště dobré se zeleninou a mořskými plody.

Prosecco Extra Dry se pro svou jemnější chuť nejvíce hodí jako aperitiv. Při párování s jídlem nešlápnete vedle u čerstvých sýrů, světlého masa nebo mušlí.

Sladší Prosecco Dry se hodí k suchým dezertům, jako je italské panettone, makronky nebo máslové sušenky. Zajímavé je i párování s výrazně kořeněnými exotickými pokrmy. Ke klasickým dezertům se pak nejvíce hodí Prosecco Demi-Sec.

Sklenice na Prosecco

Prosecco je často servírované ve flétnách – v úzkých sklenkách na vysoké noze. Správně by se ale mělo podávat ve velkých sklenicích na víno. Italové jej tak servírují proto, aby bylo možné rozvinout a užít si jeho aroma.

Šumivá vína se servírují ve flétnách proto, že menší plocha neumožní tak rychlý únik bublinek. Ideální variantou na Prosecco je tak sklenice tulipánového tvaru, které nabízí to nejlepší z obou.

Další informace o výběru sklenic na alkohol najdete v článku: Jaké sklenice použít na lihoviny

Jaké sklenice použít na lihoviny, včetně portského vína? Dozvíte se v tomto ČLÁNKU

Kde koupit nejlepší prosecco?

Nevíte, kde koupit pravé prosecco, vyrobené z hroznů, které dozrály na slunných italských svazích? Zvažte nákup ve specializovaných prodejnách s vínem, u kterých máte záruku kvality.

Na internetu koupíte prosecco online například v e-shopu Alkohol.cz – často v akci a se speciálními slevami.