Potěšte sebe i své nejbližší lahodným šumivým vínem, které vás v myšlenkách nostalgicky navede na vlnu letní zábavy, sluníčka a dobrého jídla. Chutné, ovocné a svěží prosecco té nejvyšší třídy, vypěstované na italských vinicích, má krásnou zlatavou barvu a jemné bublinky, propůjčující tomuto vínu příjemnou chuť a lehkost.

1. místo

Anno Domini Prosecco BIO

Vol: 11 %
Archivace: 0 -3 roky
Země:
Itálie
Typ:
Extra dry
Objem:
0,75 l
Barva:
Bílá
Chuť: Sametově hebké a příjemně suché

2. místo

Prosecco DOCG Superiore

Vol: 11,5 %
Archivace: 0-3 roky
Země: Itálie
Typ: Brut
Objem: 0,75 l
Barva: Bílá
Chuť: Svěží s přitažlivou kyselinkou

3. místo

JEROBOAM Brut

Vol: 11,5 %
Archivace: 3 – 5 let
Země: Itálie
Typ: Brut
Objem: 0,75 l
Barva: Bílá
Chuť: svěží s chutí jablek

Cena/kvalita

Soligo Prosecco frizzante 

Vol: 11 %
Archivace 0 – 3 roky
Země: Itálie
Typ: Extra dry
Objem: 0,75 l
Barva: Bílá
Chuť: lehké s chutí sladkých mandlí

TOP volba

Martini Prosecco Extra Dry 

Vol: 11,5 %
Archivace: 
0-3 roky
Země: 
Itálie
Typ: 
Extra dry
Objem: 
0,75 l
Barva: 
Bílá
Chuť: Velmi svěží chuť

Nejlepší prosseco – Recenze

Anno Domini Prosecco DOC 0,75l 11%

Lehké a svěží prosecco Anno Domini Prosecco DOC je skvělou volbou pro volné večery. Doporučujeme podávat k risottu, mořským plodům i moučníkům. Lahodná ovocná chuť je podmanivá, okouzlující a stydlivá. Toto šumivé víno pochází z vinařství rodiny Tombacco a proces výroby je děděn z generace na generaci. 

Nádherné prosecco Anno Domini Prosecco patří jednoznačně k italským šumivým vínům, které stojí za to ochutnat. V samotné Itálii patří k nejoblíbenějším proseccům. Aby také ne. Vyvážená chuť ovoce, podmanivá vůně a čarovná barva je dána tradiční a poctivou výrobou. Rodinné vinařství Tombacco si totiž zakládá na procesu výroby prosecca, které se doslova dědí z generace na generaci. 

Láska k zemi a dobrému vínu je vždy součástí rodiny Tombacco. Není proto divu, že veškerá péče o samotné vinice, posléze o bobule a následnou výrobu prosecca, až po stáčení do lahví, probíhá po staletí tím samým způsobem. S maximální péčí a láskou. Už v roce 1899 se zakladatel vinařství Tombacco, Giovanni Batista Tombacco, rozhodl proměnit svůj sen ve skutečnost a stát se zemědělským podnikatelem. A výsledek? Ochutnejte sami. 

Anno Domini Prosecco 

Luxusní prosecco z tradičního vinařství Anno Domini, se vyrábí jen kousek od italského města Treviso. Pokud budete mít cestu do severní Itálie, rozhodně doporučuji, podívat se právě na toto místo. A nedělají se tu jen a pouze šumivá vína. Často se tu pořádají různé umělecké akce, kde se snoubí víno s designem. 

Pečlivě upravené vinice na prudkých svazích vás doslova očarují svou krásou. Ochutnejte prosecco z malebného místa, které trochu připomíná domov trollů z Pána Prstenů. Jejich Prosecco je hotovým uměleckým dílem samo o sobě. Pyšní se světle žlutou barvou slámy a spoustou jemných pravidelných bublinek. Ve vůni dominují jablka a akátové květy, v ústech je sametově hebké, příjemně suché s dlouhým závěrem. 

Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut 

Touto luxusní lahví můžete potěšit své blízké i sebe! Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut je exkluzivní prosecco zabalené do nádherné láhve, která je sama o sobě klenotem. Vychutnat si můžete dobře propletenou, krémovou chuť s lehkým nádechem karamelu a citrusů. Pyšní se dlouhým dozníváním a tak ji doporučujeme milovníkům silnějších šumivých vín. 

Bepin de Eto prosecco

Kultovní prosecco oblečené do exkluzivní bublinkové láhve pochází z vinařství založeném Nicolettem Ceschinem. Výraz Bepin de Eto je přezdívkou vnuka zakladatele a zároveň otce současného majitele – Guiseppe Ceschinem. Stylové prosecco potěší všechny vaše smysly. Elegantní balení v sobě ukrývá poctivé šumivé italské víno.

V rodinném vinařství vyrábějí vína nekompromisním způsobem od samého začátku. Proto zde vznikají kvalitní vína, plná neodolatelné chuti a nádherné barvy. I přes poměrně solidní roční produkci, která čítá více než 1,5 milionu lahví, v nich žije čistá krajina regionu Veneto, láska k vínu a poctivá práce. Prosecco Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut je zdobené nádhernou lahví s výrazným reliéfem

Víno očaruje svou žlutou barvou, s tóny zelené. Jako první se objeví jemný tón čerstvě upečeného chleba, následovaný jablkem, hruškou a broskví, spolu s rafinovanými dojmy okvětních lístků růží a květů akácie. V ústech je svěží a plné chuti, s přitažlivou kyselinkou v závěru. Podmanivě zářivá barva s nekonečným perlením těch nejmenších bublinek doporučujeme podávat ke sladkému, slanému i masu. Pro nejlepší chuťový zážitek doporučujeme nachladit na 6 až 8 stupňů. Tak to téhle lahůdce sluší nejvíc.

Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC 0,75l 11% 

Elektrizující žlutá barva vás nadchne na první pohled. Ochutnejte výhradně veganské prosecco, Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC. Potěší vás svou lehkou sladkou chutí s ovocným závěrem. Doporučujeme pro všechny, kteří milují netradiční šumivá vína, vyráběná tím nejšetrnějším způsobem. 

Prosecco BIO Vegan

Milovníci bio produktů jistě ocení fakt, že stejně jako bio víno může být i veganské prosecco. Většina vín prochází procesem čiření, čímž se víno před lahvováním zbavuje přebytečných částic. K čiření se často používá kasein (mléčná bílkovina), želatina, vyzina či vaječné bílky. Vína nebo prosecca označená Vegan se čiří pomocí rostlinných složek. Šumivé víno Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC doporučuji všem, kteří dávají přednost lehkým perlivým vínům. 

Anno Domini Prosecco BIO Vegan DOC je klenotem italských šumivých vín. Tradiční způsob výroby zaručuje tomuto proseccu vytříbenou a plnou chuť i vůni. Prosecco je vyrobeno z kultovních hroznů z přísně kontrolovaného bio vinohradu v oblasti Treviso.

Láhev tohoto prosecca v sobě ukrývá šumivý klenot se slámově žlutou barvou. Svěží ovocná chuť, podtrhnutá výraznou chutí jablek Golden Delicious v kombinaci s květinovými notami, kde dominují růže, je tak stydlivá! V ústech je šťavnaté, svěží, s příjemnou kyselinou a pravidelným perlením.Prosecco je ideální volbou jako aperitiv, nebo jen tak, pro delší popíjení. Okuste naprosto čisté bublinky.

La Tordera Brunei JEROBOAM Brut

Dopřejte sobě, nebo svým přátelům, spoustu lahodného bílého prosecca La Tordera Brunei JEROBOAM Brut z rodinného vinařství LA TORDERA. A párty může začít! Tři litry plné ovocně – květinové vůně a suchých bublinek s výraznou kyselinou, je jako stvořené pro milovníky sušších šumivých vín. 

Prosecco BIO Vegan

Hledáte originální dárek pro své blízké, nebo si chcete vychutnat spoustu kvalitního prosecca, plné ovocné chuti a krásné vůně? Pak vám doporučuji šumivé víno nosící název La Tordera Brunei JEROBOAM Brut 3l 11,5%

Rozhodně nešlápnete vedle, pokud budete chtít toto prosecco podávat na nejrůznějších oslavách či významných událostech. Co se druhu týče, jde o Glera. Řadí se mezi sekty, které značíme Brut. Jeho chuť je tedy nápadná, s kyselinkou. Zemí původu je Itálie, oblast Veneto. Konzumace tohoto vína se bude perfektně hodit k mořským plodům, kuřecímu i krůtímu masu. Nezapomeňte láhev vychladit na žádoucí teplotu 6 až 8 stupňů. 

Extra velká láhev luxusního prosecca z rodinného vinařství La Tordera v sobě ukrývá hned 3 litry skvělého šumivého vína. Tato láhev parádně svěží osvěží všechny večírky i oslavy. Brunei stojí na vyladěné kombinaci odrůd Glera, Bianchetta a Verdiso. Vyrábí se přitom z nedozrálých hroznů, které pak 4 týdny kvasí při kontrolované teplotě pro výraznější aciditu. 

Výsledkem tohoto speciálního postupu je šumivé víno, které se pyšní nádhernou žlutou slámovou barvou. Co se mi na tomto proseccu líbí nejvíc, je jeho jemné a pravidelné perlení, výrazné květinové aroma s tóny kyselých hrušek, zelených jablek a liči spolu s jasmínem, tymiánem a limetkovým závěrem. Na patře je suché, svěží a šťavnaté s chutí jablek. Užijte si pořádnou porci bublinek!

Šumivé víno La Tordera Brunei JEROBOAM Brut pochází z vinařství s opravdu dlouhou historií. Založeno bylo před sto lety a dnes se nachází ve Vidoru, kousek od Valdobbiadene. Název je odvozen od Tordery, ptáčka, který kdysi létal nad Cartizze. Dnes se o vinařství starají sourozenci Renato, Gabriella a Paola, s podporou rodičů Pietra a Mirelly. Trpělivost, ruční práci a lásku k vínu jim předal pradědeček Bepi. Právě díky ruční sklizni a nízkým teplotám mají vína nízký obsah síry a do budoucna si vinařství klade za cíl siřičitany ještě více omezit. 

Soligo Prosecco frizzante DOC

Mezi nejoblíbenějšími bílými šumivými víny najdeme i prosecco Soligo Prosecco frizzante DOC. Jde o víno, které pochází z vinařství Montelvini. Toto vinařství má dlouhou historii a vína zde vyrábí poctivě. Proto je Soligo Prosecco frizzante DOC impozantní. Může se pochlubit bohatou chutí a nezaměnitelným odstínem. Prosecco doporučujeme pro zkušené znalce prosecca. 

Soligo Prosecco frizzante DOC

Prosecco Soligo Prosecco frizzante DOC pochází z jednoho z nejvýznamnějších italských vinařství Montelvini. To vzniklo v roce 1968, kdy se současný majitel Armando Serena rozhodl opustit fungující rodinný podnik a pokračovat v rodinné tradici výroby vín. Vinařství patří mezi jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících vinařství Itálie. Jejich vinice se rozprostírají jižně od vyhlášené oblasti Conegliano – Valdobbiadene. Vinařství funguje na rodinném principu, Armando Serena v něm spolupracuje se svým synem Albertem, který je zodpovědný za obchod a dcerou Sarou, která se stará o marketing a komunikaci. V tomto vinařství se vína vyrábí tak, aby byla uctíván člověk i životní prostředí. 

Prosecco z italského vinařství Cantina Colli Del Soligo se vyrábí z prvotřídních hroznů odrůdy Glera z vyhlášené vinařské oblasti Treviso. Ty vinaři zpracovávají s využitím tradičních metod a nejmodernějších technologií. Na konci náročného výrobního procesu je slámově žluté šumivé víno se spoustou jemných bublinek. V chuti je lehké, s tóny sladkých mandlí.

Věděli jste, že při výrobě Soligo Prosecco frizzante DOC probíhá druhotná fermentace základního vína v nerezovém tanku po dobu 8–10 dní, za pomoci selektovaných kvasinek, při kontrolované teplotě mezi 14 a 16 stupni Celsia? Za tímto důmyslným procesem pak víno získává požadovaný tlak asi 2,5 baru. Pak je víno ochlazeno na -4°C, aby se zastavila fermentace a napomohlo se stabilizaci vína. Poté se víno nechá ležet po dobu jednoho měsíce v kontaktu s kvasničními kaly. Nakonec je víno filtrováno a stočeno do lahví.

Cinzano Prosecco DOC 

Poznejte zajímavou chuť prosecca Cinzano Prosecco DOC. Ucítíte zde čarovnou chuť ovoce, vůni květin a ovoce. Pokud milujete svěží jablko a broskev, Cinzano Prosecco DOC je jasnou volbou pro vás. Hodit se bude pro příjemně strávené chvíle s přáteli, potěší také jako milá pozornost. 

Dopřejte si šumivé víno Cinzano Prosecco DOC. To neodmyslitelně patří k nejoblíbenějším italským šumivým vínům. Prosecco pochází z vinařské oblasti Veneto. Cinzano Prosecco je perfektní jako tradiční aperitiv, nebo do koktejlů jako například Aperol Spritz nebo Hugo.

Cinzano Prosecco DOC

Vůně je květinová s nádechem ovoce a bylinek, především zelené jablko a broskve. Chuť je svěží a jemná zároveň.

Ušlechtilé hrozny prosecca Cinzano Prosecco DOC jsou sbírány ručně na konci září. Víno má slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky, má bohatou pěnu a jemné perlení.  Cinzano Prosecco DOC je suché bílé šumivé víno. Je to svěží ovocné víno s chutí jablek a broskví. Má jemnou nasládlou chuť vhodnou jako klasický aperitiv, nebo do koktejlů jako například Aperol Spritz. Oslnivá žlutá barva je tak elektrizující! Přivoňte a nechte se zlákat opojnou vůní květů, ovoce a bylinek. Především pak zeleného jablka a broskve. 

A jak doporučuji podávat Cinzano Prosecco DOC? Nezapomeňte láhev ochladit na teplotu 6-8 stupňů. Podávat jej můžete jako aperitiv, skvělé doplní mořské plody a ryby v kombinací se zeleninou. Lze použít i do vaření, pokud chcete v jídle zvýraznit citrusové tóny. Velice zajímavá může být také kombinace Cinzano Prosecco s jemně pálivými pokrmy, například curry či tandoori chicken. Hodí se i ke klasické kombinaci se sýrem.

Martini Prosecco Extra Dry

Smyslné, čisté, ovocné, expresivní a osvěžující. Navíc v té nejvyšší kvalitě. Rozjeďte párty naplno nebo věnujte toto originální Martini Prosecco Extra Dry jako milou pozornost. Nadchne vás krásné ovocně květinové aroma, ve kterém ucítíte košík ovoce a bílých květů. Samozřejmě nechybí ani svěží citrusy. 

Martini Prosecco Extra Dry

Tak trochu jiné Martini. Pokud i vy chcete ochutnat něco jedinečného a originálního, Martini Prosecco Extra Dry je to pravé. Martini se sice proslavilo jako výrobce vermouthů, ale v poslední době se můžeme setkat i s nejoblíbenějším šumivým vínem – Prosecco pod značkou Martini. Jak k tomu došlo? Martini totiž spolupracuje s více než 300 vinaři z celé Itálie. Martini je životní styl, Martini je symbolem zábavy a ke každé párty patří šumivé víno a míchané nápoje.

Prosecco Martini má bohaté květinovo-ovocné aroma a svěží chuť. Ideální je jako aperitiv, v létě osvěží i s ledem nebo do míchaných nápojů. Podívejte se proti světlu a nechte se očarovat atraktivní světle zlatou barvou. Ta je doprovázena jemným řetízkovým perlením, velmi příjemným pro oko. Typické Prosecco, jak to u těchto italských šumivých vín bývá, je příjemně perlivé a vyvážené. Víno pochází z regionu Valdobbiadene, samotného srdce Itálie, kde vzniká nejlepší Prosecco. Je vyráběno klasickou metodou druhotného kvašení, která probíhá ve velkých nerezových tancích.

Co je to prosecco 

Prosecco je nádherné italské šumivé víno. Dříve se takto nazývala i bílá odrůda vinné révy. Název je odvozen od vesnice, která je součástí města Terst v severní Itálii. Roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína, odrůda se nyní jmenuje Glera. Prosecco má svůj domov v kopcovité oblasti Benátska ležící na sever od řeky Piavy, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. V této oblasti se každoročně produkuje téměř 300 miliónů lahví šumivého, a to buď Prosecco DOC nebo přísněji definované Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene nesoucí od roku 2009 označení původu DOCG. 

Prosecco je vyrobeno výhradně z odrůdy Glera a jde o vína, která mohou být tichá, lehce perlivá – frizzante nebo šumivá – spumante, většinou ve stylech brut a extra dry. Navíc přibližně 800 000 litrů činí také Prosecco Cartizze a Superiore di Cartizze, nyní také nesoucí označení DOCG, které pochází z ještě přísněji označené zóny poblíž Valdobbiadene, jejíž vína vynikají finesou, elegancí a komplexností.

Pravé prosecco je chráněno kolkem Denominazione di origine controllata. Vyrábí se v devíti provinciích regionů Benátsko (Veneto) a Furlansko-Julské Benátsko (Friuli Venezia Giulia). Prosecco Superiore DOCG existuje ve dvou variantách: Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, které může pocházet jedině z provincie Treviso regionu Veneto z oblasti mezi městy Conegliano a Valdobbiadene (severně od města Treviso), a menší Asolo Prosecco Superiore DOCG, vyráběné poblíž města Asolo.

Jak vybírat prosecco?

Prosseco, stejně tak jako je tomu u šampaňského, musí čelit nejrůznějším nástrahám v podobě padělání značky. Proto u tohoto exkluzivního šumivého vína existuje soubor podmínek, které musí výrobce splnit, aby mohl opatřit nápoj tímto názvem. Prosecco musí být především vyrobeno z vinné révy odrůdy Glera, o které už jsme se zmínili. Přísady jiných odrůd pak nesmí tvořit víc než 15 % celkového obsahu. Prosecco se taky vyrábí jen v devíti italských regionech v Benátském kraji (Veneto) a kraji Friuli. Označení mohou nést jen vína perlivá nebo šumivá (frizzante a spumante) a Prosecco má i svou ochrannou známku.

  • Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Základní ochranná známka vína Prosecco.
  • Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – Označení Prosecca nejvyšší kvality.

Pravé prosecco je zkrátka investice. Pokud chcete ochutnat skutečně to nejlepší, vybírejte ty láhve, které jsou na hrdle přes korek chráněny kolkem. 

V čem se podává prosecco?

Každé šumivé víno se sluší podávat do tulipánových sklenic. Pokud patříte mezi opravdové fajnšmekry, doporučujeme koupit sklenice přímo na prosecco. Během rychlejší spotřebě se nemusíme bát jej konzumovat i z kvalitního uzavřeného skla na bílé víno. 

Co byste měli vědět o proseccu?

  • Vinice s odrůdou Glera, ze které se prosecco vyrábí, leží na severu Itálie. Konkrétně v regionech Veneto a Friuli. 
  • Pro prosecco je typická takzvaná Charmatová metoda. Jde o druhotné kvašení, které neprobíhá v lahvi jako u klasické šampaňské metody, ale v nerezovém tanku.
  • Prosecco se vyrábí z odrůdy Glera s možností 15% přídavku dalších bílých odrůd. Název se oficiálně začal používat až po roce 2009, do té doby se odrůda nazývala zkrátka Prosecco.
  • Pro šumivé víno ze severu Itálie je typická jeho světle žlutá barva, ovocná svěží chuť a minimálně 11 % alkoholu.
  • Prosecco spumante – má výrazné a dlouhotrvající perlení, elegantní a jemné bublinky, klasický sektový uzávěr, tlak v lahvi je minimálně 3,5 baru. Je dražší.
  • Prosecco frizzante – má hrubší a větší bublinky, které rychle vyprchají, šroubovací nebo jednoduchý korkový uzávěr, tlak v lahvi nesmí překročit 2,5 baru.
  • Prosecco vybíráme také podle obsahu zbytkového cukru. Extra brut/nature (0 g/l), brut (0-12 g/l), extra dry (12-17 g/l) a dry (17-32 g/l).
  • Prosecco nese ochrannou známku, díky které se nazývají pouze ta šumivá vína, pocházející z typické zeměpisné oblasti Dále se určují pravidla pro pěstování a sklizeň hroznů, použité odrůdy a technologické postupy výroby.