Pojem bio víno není v Česku nijak neznámý. Ovšem když se zeptáte, co je VÍNO BIODYNAMICKÉ, odpoví vám možná několik poučených znalců. Rozdíl mezi biovínem a biodynamickým vínem zatím laické veřejnosti (nebo běžným konzumentům vína) příliš známý není.
Co je bio víno?
BIO VÍNO je pěstované ve vinohradu, který následuje myšlenku ekologického zemědělství a podřizuje jí kompletní proces výroby vína. Ekologické zemědělství je řízené a kontrolované zákonem 242/2000 Sb. a Nařízením Rady (EHS) č. 2092/91.

V praxi to znamená, že vinař s bio certifikací se vyvaruje používání agrochemikálií, především postřiků rostlin před škůdci. Také zpracování hroznů a samotná výroba vína se obejde bez použití zbytečných uměle přidávaných přísad, především šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších stabilizačních látek.
Ekologická výroba vína je sice náročnější, výsledkem jsou však chutná a zdravá organická vína plná přirozené chuti, bez zbytečných syntetických reziduí (zbytků).
Bio vína mívají cukernatost v kvalitě jakostních přívlastkových vín (tzn. v kategoriích kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí), na rozdíl od běžných vín však nesmí být žádným způsobem doslazované.
Kvůli nižšímu obsahu SO2 může být bio víno náročnější na podmínky, ve kterých jej skladujeme. Pokud jej po nákupu ochráníte před zbytečnými teplotními šoky a nešetrným transportem, odmění se vám osobitým buketem.
Jak poznáme, že před sebou máme lahev bio vína? Na etiketě najdete značení, potvrzující, že vinařství bylo certifikované (zelená bio zebra). Zároveň je zde uvedený kód certifikační autority, která bio certifikát udělila.

Co je biodynamické víno?
Biodynamické víno jde oproti bio vínu ještě o krok dál, především v péči o rostliny vinné révy a půdu, v níž roste.
Vyzkoušejte chuť bio vín. Za dobré ceny je koupíte v e-shopu Alkohol.cz
Zatímco vinař s bio certifikací nepoužívá pesticidy a další chemikálie, při biodynamickém pěstování vína se navíc do půdy vpravují speciální organické preparáty, které zlepšují její kvalitu, podporují samoregulační schopnosti půdy a nastolují v ní přirozenou rovnováhu.
Vinař ctící biodynamiku se navíc řídí kosmickými vlivy na přírodu, zejména cykly Měsíce, Slunce, postavením hvězd. Neznalému může zavánět biodynamika šarlatánstvím, ale stále větší počet úspěšných vinařů, kteří se těmito přírodními zákony řídí, dokazují, že biodynamické zemědělství funguje.
Biodynamické víno je považované za elixír zdraví, plný chutí, podporující vitalitu a energii.
Poznáte jej tak, že na etiketě bude mít logo Demeter, certifikační autority v oblasti biodynamického zemědělství.

Kolébkou pěstování biodynamického vína je Německo a Francie, stále více se však rozšiřuje do dalších zemí mimo evropský kontinent, kde je tradice výroby vína také zakořeněná (Chile, Austrálie, Nový Zéland).
Kořeny biodynamickému zemědělství položil rakouský filozof Rudolf Steiner, když v roce 1924 nastínil v sérii přednášek vztah mezi kvalitou půdy a v ní pěstovaných rostlin a dopadem na lidské zdraví.