Jaký je rozdíl mezi sklenicí na bílé a červené víno
Každé víno vyžaduje jiný tvar sklenic. Ty dělíme na tři základní tvary: tulipán, balón a flétna.
Tulipán
je univerzální tvar sleničky, který se používá na většinu vín (a destilátů) Větší tulipánové skleničky se používají pro bílá a růžová vína. Sklenice svým tvarem kopíruje tvar pootevřeného tulipánu, tělo je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá. Tak dokonale kumuluje aromatické látky vína. Otevřenější či lehce ohnuté u hrdla více uvolňují vonné složky vína a využívají se pro aromatické odrůdy.
Balón
je tvar skleničky používané na červená vína burgundského typu a pro odrůdy jim příbuzné. Takové skleničky mají větší objem a otevřenější hrdlo. Jejich pojmenování odpovídá jejich baňatému tvaru, připomínajícímu seříznutý balón.
Flétna
je vhodná pro podávání šumivých vín. Vyniká úzkým a štíhlým tělem, které je ideální pro zobrazení perlení vína a také bohatost pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo shromažďuje aroma v ideálním bodě.
Jak poznat kvalitní sklenici na bílé víno
Obecně platí to, že bílá vína mají méně výrazné aroma, na rozdíl od červených. Pro ně je ideální menší sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu. Skleničky na bílé víno mají krásně baňaté tělo a užší protáhlý tvar, jenž se uzavírá směrem k hrdlu. Tak může dojít ke správné kumulaci aromatických látek. Obecně platí, že skleničky pro bílá vína jsou vhodná i pro vína růžová. Bílé víno se podává při teplotě 8 – 12 °C. Nejznámější odrůdy bílých vín mají své speciální sklenice, které by měly podtrhnout jejich charakter. Lehká vína se podávají ve skleničce s více protáhlým kalichem. Těžká a výraznější vína naopak v poháru s kratším a širším kalichem.
Druhy sklenic na bílé víno
Riesling
Sklenice na riesling je menší a má vyšší užší kalich. Tak uchovává koncentraci ovocného aroma v horní části kalíšku. Dlouhý stonek udržuje víno chlazené. Úzký horní okraj víno směřuje do středu, spíše k zadání části úst. Tak je potlačena sladká chuť. Sklo je ideální pro: Ryzlink rýnský sladký, Zinfandel, Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené.
Chardonnay
Sklenice pro chardonnay má širší a více otevřený kalich. Tak se víno lépe provzdušní. Při napití víno směřuje ke špičce a bokům jazyka, takže máte možnost rozeznat sladkost i kyselost vína na patře. Může se z něj pít: Chardonnay, Semillon, Voignier.
Sauvignon Blanc
Sklo na sauvignon má štíhlý a vysoký kalich, který se zužuje. To umožňuje uvolnit typické jemné květinové a ovocné vůně. Užší provedení má za následek, že se k vínu dostává méně vzduchu, takže zůstává déle čerstvé. Sklenice jsou vhodné pro Sauvignon Blanc, Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blans, Pinto Grigio.

Jak poznat kvalitní sklenici na červené víno
Protože jsou červená vína aromatičtější, používají se na ně větší sklenice, která má tvar balónu. Pro lepší provzdušnění má sklenice širší hrdlo. Sklo vínem doplňte jen do jedné třetiny, aby s ním šlo dobře prokroužit a uvolnit aroma. Sklenice na červené mají také kratší stopku. Drží se v horní části.
Druhy sklenic pro červené víno
Bordeaux
Sklenice umocňují chuť červeného vína Bordeaux. Plocha kalíšku je větší, a tak se prodlužuje vzdálenost mezi vínem a ústy. Díky otevřenějšímu kalíšku při pití víno směřuje do zadní části úst, čímž se minimalizuje hořkost a maximalizuje chuťové spektrum. Poháry jsou určeny pro pití odrůd s vyšším obsahem tříslovin, tedy: Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Burgundy
Sklo na víno burgundského typu poznáte tak, že má širší kalíšek. Lépe se hromadí aroma jemných vín s užším vrcholem. Víno v těchto sklenicích je směřováno na špičku jazyka, proto lépe rozeznávají nejrůznější nuance chutí. Sklenice se hodí pro středně těžká vína, charakteristická kyselostí a středním až nízkým obsahem tříslovin. Jsou vhodné pro pití vín z odrůd: Pinot Noir, Nebbiolo a Gamay. Nejlépe si z nich vychutnáte vína jako Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Rulandské modré a Burgundské červené.
Sklenice na víno se vybírají podle toho, jestli chceme rozlévat červené nebo bílé. Věděli jste, že sklenice mají velký podíl na tom, jak si víno vychutnáte? Vliv má tvar kalíšku, tloušťka stopky a velikost základny. Jaké jsou tedy rozdíly mezi sklenicí na bílé a červené víno?
Vybírejte kvalitní sklenice
Jestliže si vybíráte sklenice na víno, pak hledejte opravdovou kvalitu. Ideální variantou, zvláště pro kvalitnější vína, jsou sklenice z křišťálového skla. Ideálně vyrobené bez příměsí, jako je například olovo. Jen transparentní, luxusní sklo, nezkreslí barevnost vína. Vyvarujte se proto sice módních a stylových, avšak pro víno zcela nevhodných barevných či zdobených sklenic.
U vína sledujeme viskozitu, chuť a vůni. Proto bychom měli volit takové sklenice na víno, které jsou tenkostěnné. Rozhodně se nehodí broušené sklenice na víno. Příliš silné sklo je znakem nedostatečné kvality. Navíc je zbroušený tenký okraj příjemnější při kontaktu se rty než okraje zataveného skla.
Tradiční sklenice na víno je pak vyrobená na vysoké stopce, díky které se lépe prohlíží barva vína v poháru a lépe se s vínem prokrouží. Módní trendy však vládnou i sklenicím na víno. Proto designéři navrhují stále častěji sklenice na víno bez stopky. Jejich nevýhodou je velikost a šířka, kvůli které je většina lidí neukáže uchopit tak, aby mohla provést víření. Vraťme se proto zpět ke skleničkám na vysoké štíhlé stopce. Vybírejte takovou stopku, která se vám dobře drží v ruce. Optimální výška celé sklenice se pohybuje někde kolem 20 až 23 cm. Stopka by měla být tenká, ale ne příliš. Při držení v ruce byste totiž mohli mít pocit, že se může snadno zlomit.
U sklenic na víno sledujte také základnu. Ta musí být vždy perfektně stabilní. Nejstabilnější základna je široká jako nejširší část sklenice. V menším případě se sklenice snadno převrátí. Větší základny se naopak zachytávají o okraje talířů na stole a negativně ovlivní také váhu sklenice.
Abychom docílili optimálního rozvíření vína a uvolnění aroma, je nutné, aby kalíšek měl dostatečně velký objem. Sklenice na víno musí být obecně dostatečně velké tak, aby se v nich víno dalo dobře rozvířit. U konstrukce sklenic jsou důležité 3 konstrukční parametry:
- velikost – určuje, kolik vzduchu bude v kontaktu s vínem,
- tvar – určuje, jak bude víno proudit do kalíšku,
- ústní okraj – průměr ústního okraje ovlivňuje to, jak rychle víno teče k ústům a jak dopadá na patro.