Velmi příjemná chuť
Quinta do Noval Late Bottled

Vol: 19,5 %
Doba zrání: 5 let
Země: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Barva: Granátově červená
Chuť: Ostružina, Černý rybiz, dřevo
Pro ženy
Porto Cruz Pink Porto Rose

Vol: 19 %
Doba zrání: 3 roky
Země: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Barva: Světle růžová
Chuť: Lehká chuť s ovocitým závěrem
Kvalitní volba
Graham’s Port Six Grapes Porto

Vol: 20 %
Doba zrání: 0 – 1 rok
Země: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Barva: Tmavočervená
Chuť: červeného ovoce ostružin
Cena/kvalita
Sandeman Porto Ruby

Vol: 19,5 %
Doba zrání: ?
Země: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Barva: Rubínová
Chuť: robustní hluboká chuť ovoce
TOP PRODUKT
Royal Oporto Porto Tawny 0,75l 19%

Vol: 19 %
Doba zrání: min 3 – 4 let
Země: Portugalsko
Typ: Porto
Objem: 0,75 l
Barva: Tmavé rubín
Chuť: Plná harmonická chuť
Recenze a osobní zkušenosti portského vína
Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013
Doplňte svůj bar o toto červené, sladké portské víno s ovocným rázem. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 je spjaté s daným ročníkem. Na první pohled vás ohromí jeho temně rubínová barva. Chuťové pohárky pak naplní lesní a zahradní ovoce, káva i čokoláda. Víno doporučujeme jako dárek pro opravdové znalce a milovníky portského.
První zmínky v registru vinařství Quinta do Noval se začali psát už v roce 1715. Toto vinařství se specializovalo až do roku 2004 pouze na výrobu portských vín. Po prvním úspěšném pokusu o vytvoření řady tichých červených vín v roce 2003 se od následujícího roku rozrostl výběr lahví o další skvělé kousky tichých vín. Ochutnejte však jejich klasiku mezi portskými. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 doporučujeme otevřít u zvláštní příležitosti.
Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 je jednoznačně jedno z nejlepších portských vín. Tento ročník, Vintage 2013, voní intenzivně a elegantně. Poznejte v něm tóny ušlechtilého dřeva. Temně rubínová barva a jemnost ukazují na jednu z nejvyšších kategorií portského vína. Jeho chuť je velmi bohatá. Ucítíte v něm ovocný ráz, jež je vždy spjatý s ročníkem výroby. Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 Zraje ve středně velkých dřevěných sudech (8000 litrů) bez přístupu vzduchu. Délka zrání je 5 let. Jedná se o NEFILTROVANÉ víno, u něhož je potřeba jemné dekantace.
Porto Cruz Pink Porto Rose
Nádherný růžový nádech je to první, co vás při pohledu na víno Porto Cruz Pink Porto Rose okouzlí. Ochutnejte jeho lehkou, sladkou chuť s ovocným závěrem. Doporučujeme pro všechny milovníky sladších vín.
Porto Cruz Pink Porto Rose je jedním ze symbolů růžových vín Portugalska. Tradiční způsob výroby propůjčuje tomuto vínu neobyčejnou chuť i aroma. Víno Porto Cruz Pink Porto Rose je vyrobené z červených hroznů, které byly bezprostředně odděleny od slupek, takže kontakt se slupkami byl co nejkratší. A díky tomuto procesu výroby má víno lehce růžové zbarvení. Po dekantaci se mošt nechá fermentovat při nízkých teplotách, aby se optimalizovala vůně vína. Nakonec je proces fermentace zastaven přidáním vinného alkoholu. Tato sladká tečka na závěr ponechává tomuto růžovému portskému jeho sladké aroma.
Porto Cruz Pink Porto Rose má lehce růžovou, stydlivou barvu. Květinové a ovocné vůni dominuje červené ovoce. Přivoněním můžeme rozpoznat stopy malin, jahod a červeného rybízu. Toto růžové portské doporučujeme všem milovníkům lehkých a sladších vín, neboť jeho chuť je opravdu jemná, sladká a s ovocným závěrem. Porto Cruz Pink Porto Rose se sluší konzumovat chlazené. Milovníci koktejlů jej jistě ocení při výrobě svých oblíbených drinků.

2. místo
Porto Cruz Pink Porto Rose
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve
Ochutnejte jedno z nejoblíbenějších portských vín vůbec. Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve je známý po celém světě u milovníků ročníkových vín. Svou stydlivou chutí ohromí všechny, kteří mají rádi plnou chuť červeného ovoce a vůně ostružin.
Oblast Graham’s je prominentní “Port House”, jak se místním vinařstvím říká. A není tomu jen tak. Zde vznikají nádherná vína s dlouholetou tradicí. Historie Graham’s sahá do první poloviny 19. století a postupem se stal důležitým obchodníkem s vínem v celém světě. Six Grapes je originální směs portského od Graham’s. Dříve, než lahev otevřete, věnujte pozornost etiketě. Schematická kresba šesti hroznů poukazuje na nejvyšší kvalitu označování sudů vín v minulosti. To je dobré vodítko k tomu, že uvnitř lahve se bude ukrývat opravdový klenot.
Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve má hlubokou, oranžovohnědou, až tmavočervenou barvu. Očaruje vás také jeho svůdná vůně, bohatá a plná. Na závěr podtržená kombinací švestek a třešní. Struktura vína je vyvážená, na patře překvapí dlouhý závěr. Rezervní portské víno Graham’s Port Six Grapes Porto Reserve je stáčeno do lahví, když je ještě relativně mladé, aby si zachovalo svoji svěžest a charakteristickou opulentnost. Doporučená teplota podávání je mezi 12 a 16°C.

3. místo
Graham’s Port Six Grapes Porto
Sandeman Porto Ruby
Mezi nejoblíbenějšími sladkými portskými najdeme i Sandeman Porto Ruby. Jde o víno s dlouhou tradicí. Ochutnejte jeho robustní a bohatou chuť se zvláštní hloubkou a nezaměnitelným odstínem. Víno doporučujeme vytříbené milovníky vín a zkušené znalce.
Značka Sandeman patří k nejznámějším značkám portských vín a sherry na světě. Jeho vína jsou nezaměnitelná, jedinečná, plná, s nádhernou jiskrou. Historie vinařství se do podvědomí dostala v roce 1790. Už v roce 1805 byla vína prodávána pod značkou společnosti G.S.&Co, kterou roku 1877 registrovala jako jednu z prvních registrovaných obchodních značek na světě.
Sandeman Porto Ruby si dovolujeme označit za jedno z nejunikátnějších vín svého druhu. Jeho sladká, bohatá chuť a rubínová barva potěší jazýček i oko každého opravdového znalce červených vín. Ochutnejte jeho robustní hloubku. Víno doporučujeme podávat chlazené, jako aperitiv nebo při pokojové teplotě jako digestiv. O tom, že jde o opravdu silné víno, dokládá také obsah alkoholu, který je výrobcem udáván na 19 %.

Cena/kvalitka
Sandeman Porto Ruby
Royal Oporto Porto Tawny
Chuť Royal Oporto Porto Tawny v sobě snoubí směs mladých červených portských vín, zrajících v dubových sudech. Ochutnejte jeho plnou chuť, pociťte zralé aroma s okouzlující vůní lesních jahod a najděte jiskru v jeho rubínové barvě.
Royal Oporto Porto Tawny patří neodmyslitelně k nejoblíbenějším portským vínům. Výrobce Royal Oporto nechává zrát tento druh po dobu pěti let, což je výrazně déle, než je tomu u jiných výrobců portského. Zákonem dodržena lhůta jsou totiž tři roky. Toto středně silné portské se neustále míchá. Precizním způsobem výroby si během procesu zrání získává svou typicky ovocnou chuť.
Royal Oporto Porto Tawny zraje tradičním způsobem a je určen pro opravdové milovníky a znalce vín. Kombinuje v sobě nádhernou chuť a jemnost, dosaženou dlouhým zráním v dubových sudech. Přivoňte si ke skleničce a jemně zakružte. Otevře se vám oblá, bohatá vůně lékořice, čerstvých bobulí a svěží vůně lesních jahod. Vše v dokonalé rovnováze. Oproti jiným rubínovým portským vínům ve své kategorii vyniká kvalitou a chutí. Doporučujeme podávat při teplotě 15-18°C.
Jak vybírat portské víno?
Kdo by v životě nechtěl jen to nejlepší? Pokud jste se i vy rozhodli investovat do kvalitního portského vína, poradíme vám, jak vybrat to nejlepší. V první řadě je nutné uvědomit si, na co máte chuť. Máte raději plnou chuť lesního ovoce? Pak doporučujeme vína typu Ruby. Milovníkům plné chuti oříšků, kávy, čokolády, či rozinek, doporučujeme typ Tawny, zrající v dřevěných sudech. U tohoto vína platí nepsané pravidlo. Čím starší, tím lepší. Jak tedy vybrat to nejlepší portské?
Investujte do pravého portského
Základní pravidlo při výběru portského je, sledovat jeho původ. Pravé portská poznáte podle láhve, která má přes korkový uzávěr papírovou etiketu zvanou Selo de Garantia, anglicky Guarantee Label. Tento kolek vydává institut pro portské víno IVDP a smí jej použít jen schválený výrobce portského.

Nebojte se experimentů
Portské má hned několik nabídek chutí. Vína typu Ruby až Vintage zrají téměř bez přístupu vzduchu, v nerezových tancích, velkých sudech nebo nakonec v láhvi. Proto do sebe téměř nepřijímají senzorické vlastnosti dřeva, navíc jejich barva zůstává stále temně rudá.
Vína Tawny zraje v dřevěných sudech, kde odpočívalo roky i desetiletí. Jejich postupnou oxidací se barva mění na jantarovou ne nepodobnou koňaku a chutí připomínají leckdy rozinky či vlašské ořechy, záleží na stáří a způsobu zrání.
Dbejte doporučeného servírování
Víno je nutné servírovat v požadované teplotě. Aby se rozvinula celá chuť i vůně portského, doporučujeme skutečně dbát na teplotu servírování. Někteří výrobci doporučenou teplotu při podávání uvádějí na zadní etiketě. Pokud tomu tak není, pak se řiďte jednoduchým pravidlem. Bílá portská vína si žádají teplotu kolem 8 °C. Portské Ruby, LBV a Vintage doporučujeme podávat při teplotě 15 – 18 °C.
Důležitá je také konzumace pokrmů. K vínům Ruby se doporučujeme čokoládové bonbóny či sladké pokrmy. Vína Tawny se hodí k sýrům, slaným tyčinkám nebo mořským plodům.
Jak vybrat portské podle příležitosti?
Portské víno je díky své intenzivnější a plnější chuti podáváno spíše jako digestiv, tedy po jídle. Pokud hledáte kvalitní víno pro slavnostnější chvíle, portské je ideální variantou. Obvykle se podává při vyšších teplotách, aby se uvolnila jejich plná chuť. Teplota by však neměla přesáhnout více jak 18°C. Bílá portská vína se však podávají chladnější (už od cca 8°C do 14°C). I portské víno můžete podávat jako aperitiv. Mezi takové například doporučujeme Sandeman Porto Ruby a nebo Porto Cruz Pink, které je lehké a svěží a skvěle chutná vychlazené.
Jaké jsou druhy portského vína?
Portská vína pohlíží na dva faktory. Prvním z nich je zrání a druhý pak vyznačení ročníku sklizně. Díky tomu jsou portská vína velmi rozmanitá a mají mnoho typů chutí.

Způsob druhu zrání
Bez přístupu vzduchu jsou portská vína nazývána Ruby. Ruby prakticky celý svůj čas zraje bez přístupu vzduchu, a to ať už v nerezových tancích či následně v lahvích. Díky tomu mají krásně rudou až temně rudou barvu, chuť po malinách a v nose vás okouzlí vůně přezrálých třešní, kávy či špetky pepře.
Řadíme sem:
- Ruby
- Ruby Reserva
- Late Bottled Vintage (LBV)
- Vintage
S přístupem vzduchu, takzvanou záměrnou oxidací, jsou uchovány v dřevěných dubových nebo akátových sudech. Dřevo umožňuje vínu kontakt se dřevem, proto mění barvu na koňakově hnědou, přes cihlovou až zářivě jantarovou. Mění se i jeho chuť, která je ořechová či skořicová.
Řadíme sem:
- Tawny
- Tawny Reserva
- Tawny datovaná (10, 20, 30, 40 letá)
- Crusted
- Colheita
Pozor na neoriginální portské víno
Abyste ochutnali pouze to nejlepší, co oblast řeky Douro nabízí, vybírejte vína, která jsou na vrchní straně, v oblasti korku, chráněna kolkem. Vyhněte se vínům portského typu. Tato vína jsou náhražkou. Pokud se nechcete splést, vždy zkontrolujte, zda víno pochází z oblasti Douro v Portugalsku.
Jaké skleničky se hodí k portskému vínu?
Portské víno si zaslouží sklo, určené pro jeho servírování. Naléváme ho výhradně do speciálních skleniček, připomínající tulipánový květ. Šířka sklenic se pohybuje na pomezí sklenice na bílé a červené víno. Pokud chcete být opravdovým fajnšmekrem a záleží vám na správném servírování vína, pak také doporučujeme pořídit sítko, trychtýřek a vhodnou karafu na víno. Tak odstraníte sediment, který obsahují například vína typu Vintage.
Skladování a podávání portského vína
Jestliže chcete z portského vína získat ten největší požitek, podávejte ho léty ověřenými způsoby. U bílého portského bychom neměli překročit teplotu podávání 8-14 °C. Zatímco u staršího červeného je vhodné teplotní rozmezí mezi 17-18 °C. Jakmile portské víno otevřete, není ho nutné vypít najednou. Většina druhů vydrží pootevřená i dva až tři měsíce.