Biodynamické víno se vyrábí z hroznů vinné révy, pěstované na vinohradu, o který vinař pečuje v souladu s pravidly biodynamického zemědělství.

Znamená to, že při péči o rostliny nepoužívá žádná agrochemická hnojiva či postřiky, naopak si vyrábí své vlastní biodynamické preparáty (známe jich celkem 9), kterými obohacuje půdu o cenné živiny a minerální látky a chrání rostliny před škůdci.

Dále se vinař při pěstování vinné révy a sklizni hroznů řídí tzv. biodynamickým kalendářem, který pracuje s přírodními léčivými sílami. V kalendáři se odráží přirozený cyklus v přírodě: střídání ročních období, fáze Měsíce, postavení Slunce a dalších hvězd.

Biodynamické víno považují znalci doslova za elixír, magický nápoj. Je plné v chuti, dodává energii a životní sílu, chrání před nemocí posilováním imunity.

Biodynamiční zemědělci se odkazují na farmaření tak, jak bylo obvyklé před zaváděním chemických hnojiv a postřiků a před masovou výrobou potravin.

Základy biodynamickému zemědělství položil Rudolf Steiner v sérii přednášek v roce 1924.

Biodynamické víno: certifikace Demeter

Biodynamické víno poznáte podle loga Demeter na etiketě, což je celosvětově uznávaná certifikační autorita, která sdružuje farmáře hospodařící podle zásad biodynamického zemědělství.

biodynamické víno s certifikací Demeter
Biodynamické víno s certifikací Demeter v obchodě, foceno v Kauflandu, Německo

Podobné příspěvky